Smag på Haderslev

Sønderjylland

Med en placering i Sønderjylland og dermed Sønderjysk gastronomi, knytter der sig en helt særlig madkultur til egnen som man ikke finder mange andre steder i Danmark. Fra Årø i øst til Gram i vest, kan man som besøgende få nogle helt særlige oplevelser, og samtidig stifte bekendskab med den Sønderjyske historie. Det Sønderjyske køkken byder på mange smagsoplevelser og de fleste har sikkert stiftet bekendskab med fortællingen om det Sønderjyske Kaffebord. 

Traditionen med sønderjysk kaffebord startede i 1870'erne og blev et 'adelsmærke' for denne del af Danmark i tiden frem til 1920. I denne periode var Sønderjylland tysk område, og der var begrænsede muligheder for at forsamles og være 'danske'. Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvor der blev udskænket alkohol, fordi det efter prøjsernes opfattelse løsnede sønderjydernes dansksindede tungebånd. Til gengæld måtte sønderjyderne godt samles om kaffe og kage, og på den måde opstod det sønderjyske kaffebord. Det udviklede sig hurtigt til et overdådigt kageorgie, fordi landbokonerne gerne skulle overgå hinanden i bagværk. Prøv selv kræfter med 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde når du ligger vejen forbi Gram Slot (1. søndag i måneden). 

Specialiteter

Specialiteter som Sønderjysk spegepølse, Sønderjysk rugbrød og Sønderjysk Grønkål er nogle af de mange lækre mundgodter som kan erhverves når man er på gastronomisk rejse i Haderslev Kommune. Christian Vollstedt og hans Sønderjyske diplompølser er helt bestemt et besøg værd. Her bliver der kredset om kvalitet og med 147år på bagen har slagterforretningen gode traditionsrige opskrifter som kan få dine smagsløg til at eksplodere. Når man alligevel er i Haderslev kan man også ligge vejen forbi Fuglsang Bryggeri som er Danmarks ældste familieejede bryggeri (hos VisitHaderslev er det muligt at booke guidet ture på bryggeriet). Siden 1865 har familiebryggeriet Fuglsang fremstillet godt sønderjysk øl. Sortimentet er efterhånden blevet udvidet med specialøl, sodavand og vand. Men samtidig med, at de udvikler deres produkter, er der nogle traditioner, som de stædigt holder fast i. De vælger omhyggeligt deres råvarer, og de plejer det gode bryggerhåndværk.

Årø - en gastronomisk naturoplevelse

På øen Årø har man specialiseret sig i at give besøgende den ultimative gastronomiske naturoplevelse, ved at tage dem med på strandsafari. Strandsafari er et oplevelsesprodukt, der udfolder sig omkring en strandsafari-station. Gæsterne inviteres på en vandretur i lokalområdet sammen med en naturvejleder, der fortæller om de vilde spiselige planter, om egnens natur og kulturhistorie samt om, hvordan den lokale produktion påvirker landskab og natur. Gæsterne får et grundigt indblik i grundlag for den lokale kæde fra Jord til Bord. En lokal kok fremstiller et måltid, hvori det vilde indgår sammen med lokalt produceret kød, grøntsager, brød, drikkevarer m.m. 

 

 

Del denne side