Gå til indhold
Udstilling på Arkæologi Haderslev

Tag på en historisk udflugt i ”Det forsvundne hertugdømme”

Foto: Museum Sønderjylland

Museum Sønderjylland - Arkæologi inviterer dig med på en rejse igennem renæssancens Slesvig-Holsten med en storslået særudstilling om hertug Hans den Ældre i anledningen af 500 året for hans fødsel.

Denne særudstilling (kan besøges frem til 22. maj 2022) byder på kunstneriske og historiske fortællinger og genstande om hertug Hans den Ældres liv og det hertugdømme, han regerede over fra 1544 til 1580. Udstillingens iscenesættelse er sanselig og indbydende, og fortællingen, som tager dig med gennem hertugens liv fra hans fødsel i 1521 til hans død, kaster lys over den indflydelse Hans den Ældre havde i samtiden og de spor, han satte, i Sønderjylland - og ikke mindst i hans hovedstad Haderslev.

Udstilling om Hertug Hans

Foto:Arkæologi Haderslev

Ved udstillingens begyndelse træder man ind i et mørkt rum, der lyses op af dæmpede bloklys. Det er betagende, og i stearinlysenes skær møder man George Beyer, hertugens mest betroede medarbejder, der fortæller om hertugen og kancelliet på slottet Hansborg i Haderslev, hvor hertugdømmet blev administreret fra. Her kan du se nogle af kancelliets håndskrevne lovbøger og et søjlefundament fra slottet, som ikke længere eksisterer. I det efterfølgende afsnit er hertugens familieforhold og slægtskab med det danske kongehus gjort tydeligt i et stamtræ, og et kort viser det landområde, han herskede over. Her kan du også se det eneste eksisterende samtidige farvelagte portræt af Hans den Ældre i form af en lille voksmedaljon. Derefter træder du ud i et landskab af spændende fortællinger om aktiviteter, hertugen satte i værk i sin levetid og de aftryk, han har sat på eftertiden. Dette bliver fortalt visuelt og lettilgængeligt gennem historiske genstande og billeder fra hertugens tid og en film. Når man når frem til hertugens død i 1580, møder man, som en helt særlig genstand, hertugens kiste og historien om den uenighed, der opstod omkring, hvor hertugen skulle bisættes. Hans den Ældre havde ingen arvinger, og derfor blev hans hertugdømme opløst og områderne fordelt til hans slægtninge. Ved udstillingens udgang bliver man mødt af en mindevæg, der gennem billeder, genstande og skilte fra nyere tid, viser den betydning hertugen har haft for Sønderjylland, og især den betydning hertugen har haft for Haderslev, der stadig fejrer hertugen årligt, med en renæssance-festival opkaldt efter hertugen, nemlig Hertug Hans Fest.

Udstilling på Arkæologi Haderslev

Foto:Arkæologi Haderslev

Historien om hertug Hans den Ældre er en særdeles spændende oplevelse for folk i alle aldre. Der er endda lavet en gådejagt til familier med større børn, hvor de kan være med til at løse mysteriet om hertugens sidste ønske om bisættelse. Udstillingen løber frem til d. 22. maj, 2022. Så tag dine nærmeste i hånden og gå på opdagelse i ”Det forsvundne hertugdømme” på Museum Sønderjylland - Arkæologi i Haderslev.  

Oplev selv udstillingen og se åbningstider m.m. på https://msj.dk/museum-arkaeologi/

Find more inspiration here: