Ehlers Samlingen

Museerne i Slotsgadekvarteret

Foto: Ehlers Samlingen

Museerne Slotsgade 20-22 ligger idyllisk i det historiske Slotsgadekvarter. Her venter dig unikke oplevelser i Haderslev og enestående dansk kulturhistorie. 

Ehlers Samlingen – et sandt skattekammer

Slotsgade 22 gemmer på Nordeuropas største samling af lertøj gennem 500 år over 5.000 stk. En fornem attraktion og seværdighed, der i sig selv er en rejse værd. Se Barselspotter, fiskefade, stjærtpotter og andet brugskøkkentøj. Der er spændende kunstnerkeramik med værker af bla. Thorvald Bindesbøll, Ipsens Enke, Kähler, Hjort og saxbo. Du kan også se de store samlinger af nipsenåle og halvdukkehoveder.

Samlingerne blev startet af Louis og Margrethe Ehlers i 1930 ´erne. De ville  gøre noget for dansk kultur og har kastet lys over bøndernes kultur og pottemagernes arbejde.

Ehlers Samlingen

Foto:Historie Haderslev

Huset Slotsgade 20 - Vel nok det mest berømte hus i Haderslev

Huset er fra 1577. Et stemningsfyldt bindingsværkshus fra renæssancen med unikke vægmalerier og loftsmalerier. Der findes i Danmark ingen så fine vægmalerier fra den tidlige barok som dem i Slotsgade 20. Haderslev er en af de ganske få gamle købstæder der kendes for sin fremragende bygningskulturelle kvalitet. Noget af et klenodie.

 

Slotsgade 20 i Haderslev

Foto:Historie Haderslev

Von Oberbergs Hus – En af renæssancens store arkitekter

Besøg selveste bygmester Hercules von Oberberg (1517-1602) eget hus Slotsgade 22. Von Oberberg var blandt andet arkitekt ved opførelsen af Hertug Hans den ældre´s renæssanceslot, Hansborg, som lå ved havnen i Haderslev. Et slot på størrelse med Kronborg, der tjente som bolig for Hans den Ældre og hans efterfølgere, indtil det brændte i 1644. 

Oplev Hercules von Oberbergs eget hjem med sjældne vægmalerier som bla. viser antikke helte til hest. Kælderen er helt unik, da det er den oprindelige kælder og muligvis går helt tilbage til middelalderborgen Haderslev Hus. I kælderen kan du fornemme renæssancens forrådskammer.

Von Oberbergs Hus

Foto:Historie Haderslev

Von Oberbergs Have

Haven er anlagt efter renæssancens idealer om symmetri og geometriske mønstre.

Haven indeholder smukke prydplanter og mange af de nytteplanter, som blev brugt i 1500-tallets husholdninger.

Et dejligt åndehul i Haderslev, hvor man er velkommen til at spise sin madpakke. I sommerperioden kan købes kaffe.

Von Oberbergs Have

Foto:Historie Haderslev