Vandrestier og -ture i Haderslev

Naturen i og omkring Haderslev er særdeles flot. Området gemmer på mange naturperler. Nyd dem enten på en rask løbetur eller en dejlig gåtur med familien. Stierne varierer i længde, så der er noget for enhver smag.

Naturstyrelsen har lavet en lang række afmærkede vandreruter i Haderslev Kommune hvor der er lavet kort og beskrivelser over de enkelte ruter.

Disse brochurer downloades gratis her på siden: 

Tunneldal Stierne

I tunneldalen mellem Haderslev og Vojens er der afmærket 4 vandreruter, som giver mulighed for at opleve områdets skønne natur. Snyd ikke dig selv for at besøge Tørning Mølle og naturen heromkring.

Haderslev Dyrehave

Haderslev Dyrehave blev etableret i 1994, og består af ca. 100 hektar. I Dyrehaven er der en bestand på ca. 200 dådyr og 20 kronvildt. Fra november til maj bliver dyrene fodret hver dag på foderpladserne, og man har derfor en god mulighed for at betragte kronvildtet på nært hold. 

Pamhule og Hindemade

Pamhule Skov på ca. 300 ha er den største af skovene i området. En stor del af skovens nordlige del udgøres af Hindemade Sø hvor et rigt fugleliv kan opleves.   

Haderslev Vesterskov

Egnen mellem Haderslev og Christiansfeld var tidligere meget skovrig. Skovene er rester af de førhen så vidtstrakte middelalderskove - Farrisskovene, der bredte sig fra Lillebæltskysten til Kolding og langt mod vest.

Folderen præsenterer bl.a. de ruter og faciliteter der er i Vesterskov samt om Østerskovs rolle som ammunitionsdepot under den tyske besættelse i 1940-45.

Haderslev Østerskov

Østerskoven er i dag sammen med Vesterskoven rester af de førhen vidtstrakte middelalderskove. I Østerskoven er der anlagt en kulturhistorisk rute på 4,5km, som tager en forbi de fleste af attraktionerne i skoven. 

Tørning Mølle og Christiansdal

De markante dalformer er dannet i slutningen af sidste istid for ca. 22.000 år siden, hvor isen stoppede sin fremrykning mod vest. Tunneldalen, der løber ca. 25 km øst-vest fra Vojens gennem Haderslev til Lillebælt, blev skabt af smeltevandet, som dengang fossede mod vest i en tunnel af isen.

Stensbæk Plantage

Plantagen er mere end blot en ganske almindelig vestjysk hedeplantage. De unikke landskabsformationer, urørte å-slyng, store heder og vådbundsområder byder på masser af oplevelser.

Årø og Årøsund

Aarøsund ligger ved indsejlingen til Haderslev Fjord, og ca. 1,5 km fra fastlandet ligger den 566 hektar store Aarø. Både Aarøsund og Aarø byder på mange muligheder for en aktiv ferie for lystfiskere, fritidsdykkere m.m., og den smukke natur inviterer til vandre- og cykelture.

Del denne side

Haderslev i Bevægelse

I forbindelse med projektet "Haderslev i Bevægelse" er der blevet udarbejdet forskelligt kortmateriale, som kan afhentes på VisitHaderslev eller downloades her.

Camino Haderslev Næs

Camino Haderslev Næs er en vandrerute på 106 km mellem 9 smukke kirker i et blødt, sønderjysk landskab.

Gennem mark og skov, ad grusstier, landeveje og cykelstier og med kig til bakker og vand byder Camino Haderslev Næs på en skøn, afvekslende tur fra Haderslev Domkirke til Hertug Hans Kirke, Starup Kirke, Grarup Kirke, Øsby Kirke, Aarø Kirke, Halk Kirke, Vilstrup Kirke og Hoptrup Kirke, før turen atter går retur nordpå igennem Dyrehaven og langs Haderslev Dam ind til Haderslev Domkirke, hvor ruten er gennemført og cirklen er sluttet.

Læs mere om hele ruten på www.caminohaderslev.dk

Sporet i Bjerning

Sporet starter ved Bjerning kirke. Herfra kan man enten gå eller cykle gennem en del af sognet. Turen er på ca. 5 km. Oplev den unikke mulighed at passere tre historiske veje på samme tur: Oksevejen fra middelalderen, Kongevejen fra slutningen af 1500-tallet og Chausseen fra 1855. Start din tur her.

Måske der er et helt andet spor du kunne tænke dig at udforske - find flere spor her.

} //-->