Spis naturen i efterårsferien

Efter en god lang sommer er skovene i Haderslev Kommune særligt spændende at besøge. Naturens spisekammer fyldes langsomt op og det er tid til at høste, samle og fylde smagen af sommer på sylteglas samt flasker og suge de sidste vitaminer til sig. Vi har samlet en liste over hvad I kan finde i naturens gemmer og håber det kan inspirerer til en tur i skoven med hele familien. 

ÆBLER

At plukke æbler er en rigtig hyggelig aktivitet her i efteråret, som udover saftige æbler, også giver god motion, røde kinder og samvær med venner eller familie. At finde vilde æbler kan være vanskeligt, men et godt sted at starte er ved de nedlagte jernbaner (en del af disse er lavet til vandrestier). I sin tid har passagerer med toget spist mange æbler hvor skroget efterfølgende er røget ud af vinduet, dette har resulteret i mange nye æbletræer. 

På Årøsund Frugtplantage eller på Lindegaarden er det muligt at få pluk-selv-æbler skulle heldet ikke være med jer. 

HASSELNØDDER

De første nødder, som modner, er dem med orm i. De falder af buskene, og når du finder de første nødder på jorden, så er det tid til at holde øje med nødderne på busken. De begynder nu at blive brune nederst – den buttede del af nødden, som sidder fast nede i hasen. Nødderne løsner sig hurtigt, når først de begynder at blive brune, og de falder for de fleste sorters vedkommende ud af hassen og ned enkeltvis. Det optimale tidspunkt at plukke dem på er, når de begynder at sidde løse i haserne, men inden de falder ned. Enkelte sorter falder ikke ud af hasen – her falder hele hasen ned på et tidspunkt.

Friske nødder smager godt, men de har ikke den samme smag som tørrede nødder.

For at kunne opbevare nødderne, skal de tørres, så de slipper haserne. Nødderne hænger du op i net en uges tid et varmt og tørt sted til eftertørring – prøv derefter at knække og smage dig frem. De skal være tørre, men må ikke hænge for længe til tørre, da de så bliver for hårde og kedelige. Den endelige opbevaring skal ske et tørt, køligt og musesikkert sted.

HAVTORN

Nordens citron, som den også kaldes er en syrlig vitaminbombe. Den er god i mad og når man kommer sukker i, så folder den sig ud og smager helt fantastisk. Den kan bruges til alt ligefra desserter til muslinger (havtornsaft i stedet for hvidvin) og kylling stegt med karry. Karry og havtorn passer nemlig utrolig godt sammen. Havtorn findes ved kystnære områder og fordi den har ikke ligner andre planter i den danske natur kan man ikke tage fejl. Havtorn kan være vanskeligt at plukke da risikoen for at ende med smattede ødelagte bær og forrevne hænder er overhængende. Derfor anbefaler vi at I tager en saks med og klipper grene af (så skånsomt for busken som det er muligt), således at I kan tage dem med hjem og fryse dem ned. Når grenene er frossen kan man lettere få bærene af, og bearbejde det til saft eller púre som man kan lave mad med. Uanset skal havtorn ligesom slåen fryses ned før de kan anvendes - således for de nemlig deres søde smag.

SLÅEN

Slåen er en lille vild blomme, der ofte står i kanten af græsningsområder, på havskrænter og andre åbne steder. Busken ligner mirabel, men blade, årsskud og grentorne er matte og ofte hårede. Frugten er kuglerund og ligner små, blåsorte blommer, der er duggede på overfladen. Slåen kræver en del sollys og er derfor lettest at finde i skovbryn, læhegn og klitter. Slåen smager meget besk indtil de har fået frost, men det kan man jo klare med en dybfryser, og derpå give de en velsmagende julessnaps (bland snaps, slåen, sukker og lad det stå i et par måneder). 

 

Del denne side

Svampejagt

En svampetur om efteråret er alle tiders aktivitet, hvor der er god mulighed for at få rørt sig og komme helt tæt på naturen. Om efteråret er der særlig mange svampe på marker, på enge og i skovbunden. Med sund fornuft og kendskab til svampe er det ikke farligt at finde og spise af naturens skattekammer. Klik ind på her og bliv klogere på de spiselige svampe og de giftige svampe.

Efterårets Juveler

Når vinden lægger sig efter en kraftig efterårsstorm, vil rav og andet materiale fra havet skylle ind på kysterne. Mange tror, at man har størst held med at finde rav, hvis man leder blandt strandens sten. Men det er dog sjældent tilfældet. Man skal til gengæld lede i den tang, der ligger på stranden. I princippet kan man lede efter rav året rundt. Men langt det meste rav bliver fundet om efteråret og om vinteren. Det skyldes, at havet på disse årstider er koldest og derfor har den bedste opdrift til at bære de eftertragtede, gyldne og brune klumper ind på stranden.

} //-->